SUPERPRZEPIS

Salsa pomidorowo-truskawkowa ze szczypiorkiem

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Salsa pomidorowo-truskawkowa ze szczypiorkiem

Lekka salsa z żółtych pomidorków koktajlowych i truskawek z dodatkiem szczypiorku i balsamicznym sosem z szalotką...

Składniki:

Salsa pomidorowo-truskawkowa ze szczypiorkiem

 

  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 25 dkg żółtych pomidorków koktajlowych
  • 15 dkg truskawek
  • 1 szalotka
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Salsa pomidorowo-truskawkowa ze szczypiorkiem

Etap 1

Salsa pomidorowo-truskawkowa ze szczypiorkiem
Sos przygotowany z oleju octu cukru i musztardy.

Olej wymieszać z octem, cukrem i musztardą na gładki sos.

Etap 2

Salsa pomidorowo-truskawkowa ze szczypiorkiem
Pokrojona szalotka roztarta z przygotowanym sosem.

Szalotkę pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać do sosu, rozetrzeć, odłożyć na kilka minut.

Etap 3

Salsa pomidorowo-truskawkowa ze szczypiorkiem
Oczyszczone i pokrojone truskawki i pomidorki i posiekany szczypiorek.

Truskawki umyć, odszypułkować, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki przekroić na pół, szczypiorek posiekać. Truskawki, pomidorki i szczypiorek dodać do sosu. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem. Wszystko delikatnie wymieszać. Podawać np. jako dodatek do mięska.