Salsa jest to rodzaj sosu pochodzący z Meksyku. Używa się go w krajach tropikalnych do podkreślenia smaku potraw. Składa się ze świeżych lub częściowo ugotowanych warzyw i owoców oraz dużej ilości przypraw i ziół. Podstawowe elementy sosu to pomidory, cebula oraz główny dodatek każdej kuchni meksykańskiej – chilli. Do najczęściej używanych warzyw do salsy zalicza się: fasolę, kabaczki, kukurydzę, groszek oraz bakłażany. Owoce, które najlepiej komponują się z potrawą, to głównie banany, ananasy i papaja. Poprzez różnorodność składników, salsa to potrawa niezwykle bogata w wartości odżywcze. Ma dużą zawartość białka (100g produktu ok 1g), węglowodanów (100g ok 7,5g) oraz witamin (A, C, E, K).

Pikantna salsa z grillowanego ananasa

Salsa idealnie komponuje się do tacos lub wszystkich dań z grilla. Do jej przygotowania potrzebny jest świeży ananas (owoc z puszki nie odda tej świeżości) oraz pomidorki koktajlowe. Do potrawy warto dodać sok z limonki, paprykę chilli oraz przyprawy takie jak kolendra i tymianek. Całość zajmuje ok 15 minut pracy, a oryginalny smak w pełni zrekompensuje poświęcony czas.

Guacamole – tradycja meksykańskiej kuchni

Guacamole jest tradycyjną potrawą z meksyku, która stała się częścią kultury tego kraju. Wszystkie bowiem składniki tego sosu pochodzą dokładnie z tego regionu. Są to awokado, czerwona cebula, pomidor oraz kolendra. Główną zaletą potrawy jest jej uniwersalność. Może być stosowana zarówno jako dodatek do dania głównego, jak też przystawka na imprezie w połączeniu z chipsami.
Salsa z mango

Salsa z mango

Salsa to sos pochodzący z Meksyku robiony ze świeżych owoców, warzyw i pikantnych przypraw. Podstawowymi składnikami salsy z mango są: papryka chilli, mango, limonka, cebula oraz oliwki. Potrawa świetnie komponuje się z łososiem, kolendrą i miętą. Jest bardzo prosta w przyrządzeniu i zajmuje ok. 15 min pracy.

Sos serowy

Sos serowy

Sos serowy idealnie komponuje się z warzywami, makaronem oraz mięsem. Stosuje się go również jako dip do nachos. Do zrobienia sosu potrzebne są: mąka, masło, gałka muszkatołowa, mleko i pieprz cayenne. Przygotowując sos, zamiast sera żółtego (np. cheddar), można użyć serka topionego lub pleśniowego. Wybornie smakuje zapiekanka makaronowa z sosem serowym. Łączy się go również z kurczakiem (filety z kurczaka z sosem serowym, kurczak w sosie serowo-śmietanowym).

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

Salsa to sos pochodzący z Meksyku robiony z owoców, warzyw i pikantnych przypraw. Salsa pomidorowa składa się z pomidorów, papryki chilli, czosnku, cebuli i limonki. Najlepiej smakuje w lecie, kiedy pomidory są najświeższe, przez co sos ma wyjątkowy aromat. Jest bardzo prosta w przyrządzeniu i zajmuje ok. 15 min pracy. Sos ten może być podawany zarówno jako dodatek do pieczonych mięs, jak też dip do chipsów.

Guacamole

Guacamole

Guacamole to salsa, czyli meksykański sos podawany na zimno. W wersji podstawowej zawiera awokado, sok z limonki i sól. Smak guacamole można modyfikować, dodając różne składniki, np. cebulę, czosnek, chili, pomidory świeże lub suszone, paprykę, kolendrę, natkę pietruszki czy bazylię. Bardzo ważne jest, by do jego przyrządzenia użyć dojrzałego awokado. Wówczas miąższ daje się rozgnieść widelcem na gładką masę. Pozostałe dodatki najlepiej posiekać w bardzo drobną kostkę. Guacamole jest idealnym smarowidłem do chleba, elementem sałatek oraz farszy.

Znaleźliśmy 62 przepisów w kategorii Salsa

Lekka salsa

Lekka salsa

izabelka59 izabelka59

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: