Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Salsa pomidorowo-pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Salsa z pomidorów śliwkowych z marynowanymi pieczarkami i lekkim sosem musztardowym. Pyszny dodatek np. do obiadu lub grillowanego mięska.

Salsa pomidorowo-pieczarkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Salsa pomidorowo-pieczarkowa

 

  • 3 pomidory śliwkowe
  • 8 pieczarek marynowanych
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Salsa pomidorowo-pieczarkowa
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Pieczarki wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę dodać do pomidorów. Olej wymieszać z cukrem, wodą i musztardą na gładki sos. Sos dodać do pozostałych składników. Dodać też trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać, odstawić na kilkanaście minut. Podawać np. jako dodatek do grillowanych mięs.
Salsa pomidorowo-pieczarkowa
Umyte osuszone i pokrojone pomidory przełożone do miski.
Salsa pomidorowo-pieczarkowa
Pokrojone pieczarki i pokrojona cebula dodane do pomidorów.
Salsa pomidorowo-pieczarkowa
Gładki sos przygotowany z oleju wody cukru i musztardy.
Salsa pomidorowo-pieczarkowa
Przygotowany sos dodany do pozostałych składników.