Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Salsa truskawkowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

truskawki na ostro?! może być ciekawie!

Salsa truskawkowa

Składniki:

Salsa truskawkowa

 

  • 30-50 dkg świeżych truskawek, najlepiej niedużych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 cebulki dymki czerwone albo 1 czerwona cebula
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru albo miodu
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • 2-3 łyżki oleju np. z pestek winogron albo oliwy
  • 1-1,5 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu
  • truskawki na ostro?! może być ciekawie!

Sposób przygotowania:

Salsa truskawkowa
Cebule oczyścić, posiekać w drobną kostkę, zalać sokiem z cytryny, odstawić pod przykryciem na 15 min.. Następnie dodać sól, cukier, ocet balsamiczny i oliwę, wymieszać.
Truskawki opłukać, dokładnie osączyć. Pokroić na ćwiartki, jeśli mam duże owoce to pokroić je drobniej. Do truskawek dodać sos z cebulą i zieleninę, doprawić całość sporą ilością kruszonego czerwonego pieprzu, wymieszać dokładnie, odstawić na 15-30 min. do lodówki żeby smaki się przegryzły.
Cudowna słodko-kwaśno-ostra salsa do drobiu z grilla albo pieczonego tradycyjnie...albo do sera...albo...

Tagi:

winogrona