BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sandacz smażony w panierce po mojemu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj serwuje rybkę ( sandacza) smażonego w panierce z bułki tartej wymieszanej z mąką pszenną. Rybka bardzo smaczna,mięsko rybki jest delikatne i soczyste.

Sandacz smażony w panierce po mojemu

Składniki:

Sandacz smażony w panierce po mojemu

 

  • sandacz dzwonki 4 szt,
  • sól, pieprz,
  • jajka 2 - 3,
  • przyprawa do ryb 1 płaska łyżeczka,
  • bułka tarta do panierowania + mąka 2 łyżki,
  • olej do smażenia,
  • dodatkowo;
  • cytryna,
  • masło kilka plastrów,

Sposób przygotowania:

Sandacz smażony w panierce po mojemu
Oczyszczonego sandacza pokroić na kawałki.

Następnie kawałki sandacza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny.

Oprószyć solą i pieprzem.

Jajka rozbełtać na talerzu, dodając przyprawy do ryb, wymieszać. 

Rybę obtoczyć rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką.

Rybę smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju.

Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu gorącą rybę przełożyć plastrami masła,

Usmażoną rybkę podawać po usmażeniu w towarzystwie cytryny.

Tagi:

ryba danie