Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Galantyna z sandacza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Galantyna z mielonego sandacza podana w rybnej galarecie z jajkiem na twardo i warzywami, polecam .

Galantyna z sandacza

Składniki:

Galantyna z sandacza

 

  • GALANTYNA Z SANDACZA:
  • 300g filetu z sandacza
  • łyżka siekanego kopru
  • łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • szczypta tymianku
  • sok i skórka z limonki do smaku
  • GALARETA RYBNA:
  • 1l wody
  • łyżka żelatyny
  • kilka rybich łbów, ogonów i kręgosłupów
  • 100g siekanej włoszczyzny
  • łyżka siekanego fenkułu
  • mała cebula
  • skórka z połowy cytryny
  • kilka gałązek koperku i lubczyku
  • DODATKI:
  • 4 jajka na twardo
  • ugotowane warzywa
  • koper

Sposób przygotowania:

Galantyna z sandacza
Mięso z sandacza bez skóry zmiel trzykrotnie, dodaj koperek, tymianek i lekko posiekane ziarna pieprzu, masę dopraw solą i limonką po czym dokładnie wyrabiaj przez 5min. Masę rybną ciasno zawiń w folię spożywczą i gotuj przez 30min, ugotowaną galantynę odstaw do stężenia. Do garnka włóż posiekaną włoszczyznę, fenkuł, opaloną cebulę, ryby, skórkę cytrynową, oraz zioła i przyprawy, całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 20min. Gotowy wywar przecedź i odstaw do sklarowania po czym zlej z nad osadów i rozpuść w nim żelatynę . Na dnie talerza ułóż plastry galantyny, kawałki jajka i warzywa całość zalej galaretą i odstaw do stężenia. 

Tagi:

jajko jajka