Sposób przygotowania:
Sandacz w posypce z jajek z warzywamiSposób przygotowania
1. Rybę pokroić w dzwonka. Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Pozostawić na ok 30 min. Jajka ugotować na twardo.
2. Oczyszczone, obrane warzywa zalać wodą. Dodać listek, ziele, pieprz i koperek. Ugotować do miękkości. Wyjąć wystudzić. Pokroić w drobną kostkę i zrobić sałatkę.
3. Wywar doprawić cukrem, sokiem z cytryny i solą. Włożyć rybę i gotować na bardzo małym ogniu ok 20 min. Wyjąc rybę i ostrożnie usunąć ości.
4. Ułożyć dzwonka na półmisku tak, żeby wyglądały na całą rybę. Jajka zetrzeć na tarce do warzyw - grube oczka. Podsmażyć na stopionym maśle. Posypać rybę i udekorować. Podawać z warzywami. Smacznego.
SylaUla