Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Sandacz z kluseczkami ziemniaczanymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Sandacz to jedna z moich ulubionych ryb słodkowodnych, uwielbiam jego białe i w dodatku nieśmierdzące mułem mięso.

Sandacz z kluseczkami ziemniaczanymi

Składniki:

Sandacz z kluseczkami ziemniaczanymi

 

Kluseczki ziemniaczane

Sposób przygotowania:

Sandacz z kluseczkami ziemniaczanymi
Filety podziel na porcje, usuń z nich ewentualne ości i natnij skórę, rybę skrop sokiem z limonki i posyp solą pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozpuść klarowane masło i usmaż na nim sandacza obtoczonego w mące krupczatce (po kilka minut z każdej strony). Do miski wrzuć ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, dodaj żółtka, serek, oraz mąkę, wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto z którego wycinaj kluseczki. Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie, przed podaniem podsmaż je na maśle wraz ze szczypiorkiem

Tagi:

ziemniaki