Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Czosnkowa zupa ze świeżych pomidorów i chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezwykle aromatyczna , intensywna w smaku zupa ze świeżych soczystych pomidorów o mocnym akcencie czosnku i świeżej papryczki chili. W sezonie pomidorowym nie może jej zabraknąć w moim domu.

Czosnkowa zupa ze świeżych pomidorów i chili

Składniki:

Czosnkowa zupa ze świeżych pomidorów i chili

 

  • 1,5 kg mięsistych pomidorów
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka chili ( zielona lub czerwona )
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnkowa zupa ze świeżych pomidorów i chili
Cebulę, czosnek i papryczkę chili z odrobiną pestek, posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle w garnku.

Pomidory sparzyć, orać ze skórki, pokroić w ćwiartki, dodać do garnka.

Smażyć aż się rozpadną.

Do pomidorów wlać bulion, wsypać natkę pietruszki, podgrzać, zmiksować blenderem na gładki krem.

Wlać sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, zagotować.

Zupę podawać z makaronem, ryżem lub z grzankami. 

Mi najbardziej smakuje jednak sama lub z kleksem kwaśnej śmietany.