Sposób przygotowania:
Sandacz z sosem chrzanowo-koperkowym
Sandacza ( świeży lub odmrożony i osuszony ) zalać sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju .Posypać mielonym grubo pieprzem i zostawić na 30 minut. Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej ( sporo ) i na gorącym smażyć filet ( cały lub przedzielony na porcje ) . Pod koniec smażenia dołożyć masło ( 1 łyżkę ) . Przewracać ostrożnie by się nie pokruszył . W rondelku roztopić łyżkę masła i wsypać 2 łyżeczki mąki . Zamieszać .Wlać śmietankę i wodę . Dołożyć koper i chrzan. Zamieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać z puree ziemniaczanym .