renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Schab faszerowany pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne aromatyczne mięsko.

Schab faszerowany pomarańczami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab faszerowany pomarańczami

 

 

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany pomarańczami
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą czosnkową, papryką i pieprzem cytrynowym i pozostawić najlepiej na noc w lodówce. Na drugi dzień, wyciągnąć mięso, ostrym nożem zrobić kieszeń przez całą długość mięska. Pomarańcze obrać , podzielić na cząstki i nadziewać nimi schab, można na końcówce spiąć mięso wykałaczkami,żeby podczas pieczenia pomarańcze nie wypłynęły. Następnie obrać czosnek, posiekać drobno, a ziele angielskie rozgnieść nożem i natrzeć tym wierzch schabu. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody i soku z pomarańczy i piec w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Schab faszerowany pomarańczami
Mięso nadziewać kawałkami obranej pomarańczy.
Schab faszerowany pomarańczami
Na końcu spiąć wykałaczkami żeby pomarańcze nie wypłynęły.
Schab faszerowany pomarańczami
Na koniec natrzeć siekanym czosnkiem i rozgniecionym zielem.
Schab faszerowany pomarańczami
Można podawać z surówką lub sałatką i ziemniaczkami.