ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pieczeń z farszu do gołąbków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czasami, gdy robię gołąbki to robię więcej farszu do pieczeni lu8b kotletów smażonych, pieczeń jest dobra z sosem np. pieczarkowym lub na zimno do pieczywa.

Pieczeń z farszu do gołąbków Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pieczeń z farszu do gołąbków

 

  • mielone mięso z łopatki 1 kg,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • ryż ugotowany 4 woreczki,
  • cebula 1 sztuka duża,
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 opakowanie,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • sól 2 łyżeczki,
  • koperek posiekany 1 pęczek,
  • papryka ostra 1łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • do pieczeni mąka pszenna 4 łyżki,
  • olej rzepakowy do posmarowania,
  • bułka tarta do obsypania 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Pieczeń z farszu do gołąbków
Mielone mięso dokładnie wyrobić z ugotowanym ryżem w osolonej wodzie, posiekanym koperkiem i cebulą, jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego, papryką ostrą, solą, pieprzem mielonym, odłożyć część mięsa na pieczeń do miski, dodać mąkę i jeszcze raz dokładnie wyrobić.

Foremka silikonowa 17 cm , posmarować olejem i obsypać tartą bułką.

Mięso włożyć do foremki dociskając do dna foremki., wygładzić wierzch pieczeni.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45 minut, następnie na termoobiegu piec w 160C z 10 minut, dobrze pieczeń wystudzić.

Pieczeń postawić górą na talerzu, zdjąć foremkę i pokroić na porcje.
Pieczona pieczeń z farszu do gołąbków
Pieczeń doskonale smakuje na cielo i na zimno.
Pieczona pieczeń z farszu do gołąbków
Pieczeń posatwić na talerzu górą i zdjąć foremkę.
Pieczona pieczeń z farszu do gołąbków
Na ciepło na obiad smakuje z różnymi sosami.
Pieczona pieczeń z farszu do gołąbków
Na zimnmo do pieczywa smakuje z ćwikłą.
Pieczona pieczeń z farszu do gołąbków