Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1336]

Łopatka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszna łopatka pieczona w piekarniku z mieszanką przypraw. Możemy podawać na ciepło do obiadu jak i na zimno jako wędlinkę.

Łopatka pieczona

Składniki:

Łopatka pieczona

Marynata

  • Łopatka wieprzowa - 1,30 kg
  • Mieszanka przypraw do pieczeni

Dodatkowo

  • rękaw do pieczenia
  • siatka masarska

Sposób przygotowania:

Łopatka pieczona
Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć mięso do siatki masarskiej. Następnie dobrze mięso natrzeć przyprawą do pieczeni . Włożyć łopatkę do rękawa do pieczenia, odstawić na całą noc do lodówki.

Na drugi dzień, wyjąć mięso z lodówki na godzinę przed pieczeniem, ułożyć mięso na brytfannie i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 70 minut. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby łopatka się zarumieniła. Dobrze wystudzoną łopatkę, kroić na plastry.

Smacznego !