zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Schab pieczony - ale meksyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Przygotowując mięsa do pieczenia na święta myślałam jakby uzyskać nowy smak schabu. Wpadłam na pomysł użycia przyprawy meksykańskiej i muszę przyznać, że goście byli zadowoleni.

Schab pieczony - ale meksyk Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab pieczony - ale meksyk

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • Marynata :
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1,2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki przyprawy meksykańskiej

Sposób przygotowania:

Schab pieczony - ale meksyk
Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i marynatą dokładnie natrzeć schab z każdej strony. Ułożyć do w naczyniu, zakryć i wstawić do lodówki na trzy dni dwa razy dziennie obracając mięso. Po upływie potrzebnego czasu mięso włożyć do blaszki ( u mnie dodatkowo wyłożonej papierem do pieczenia ) a potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 1,5 godziny. Upieczony schab wystudzić a potem schować do lodówki, kroić w cienkie plastry i podawać zamiast wędlin.
Schab pieczony - ale meksyk
schab umyć i natrzeć przygotowaną maryantą
Schab pieczony - ale meksyk
schab upiec wystudzić i schłodzić dodatkowo w lodówce