eska

eska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Schab pieczony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Schab pieczony na codzień i od święta

Schab pieczony

Składniki:

Schab pieczony

 

  • 1-1,5 kg schabu bez kości
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz, vegetta, 3-4 kulki ziela angielskiego, łyżeczka słodkiej papryki.
  • średnia cebula pokrojona w grubą kostkę
  • 2 łyżki masła
  • Potrzebny będzie rękaw do pieczenia lub worki do pieczenia. Z braku powyższych można użyć folii aluminiowej, jenakże troszkę inaczej utrzymuje ona w sobie ciepło.

Sposób przygotowania:

Schab pieczony
Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym lub zwykłą bawełnianą ściereczką.
Na patelni roztapiamy masło. Kładziemy schab i opiekamy go równomiernie z każdej strony. Cały zabieg trwa może góra 5 minut. Zrobi się "złota skórka". Dzięki temu schab będzie miękki po upieczeniu w piekarniku.
Ok. Zdejmujemy schab z patelni i: nacieramy przeciśnietym czosnkiem, vegettą, pieprzem i papryką. Wkładamy do worka, wrzucamy cebulę i ziele angielskie. Jeśli nie chcemy rozgniatać czosnku wystarczy go obrać, przekroić na 3-4 kawałki i wrzucić do worka z cebulą.
(Wersja dla lenowych: wkładamy schab do worka, wszystko wsypujemy, zakręcamy i potrząsamy ) :)
Dobrze jest położyć worek w otwartym naczyniu żaroodpornym lub innej brytfannie.
Pieczemy wg zasady:1kg - 1 godzina. Od czasu do czasu obracamy delikatnie worek/rękaw.
Jeśli pieczemy w folii to przede wszystkim nacieramy czosnkiem mięsko i nie dajemy juz cebuli. natomiast ziele polecam dodać. Szczelnie owijamy folią i też pieczemy.
Fiuu to się napisałam :) Moi ludzie zjedli, oblizali palce i powiedzieli że dobre. I całe szczęście bo by drugi raz już nie dostali,
Smacznego!