zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Schab pieczony alla stek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Schab z dodatkiem przyprawy do steków, dzięki majonezowi i ketchupowi schab po upieczeniu nie jest suchy. Można podać go na ciepło na danie obiadowe lub na zimno do pieczywa.

Schab pieczony alla stek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab pieczony alla stek

 

  • 1 schab bez kości ( ok. 2 kg )
  • Marynata :
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki przyprawy do steków
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony alla stek
Składniki marynaty dokładnie wymieszać w miseczce i odstawić na 15 minut. Schab umyć, osuszyć i cały pokryć marynatą. Schab umieścić w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Potem schab z naczyniem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 180 stopni i od momentu zagrzania się piekarnika piec około 70 minut ( czas pieczenia zależy od wielkości mięsa ). Upieczony schab można podać na ciepło po 15 minutowym odstaniu gdy soki się zwiążą albo podać na zimno do pieczywa.
Schab pieczony alla stek
Etap 1 Składniki marynaty wymieszać w miseczce
Schab pieczony alla stek
Etap 2 Potem schab pokryć marynatą i odstawić do marynowania