Schab to jedne z najczęściej wykorzystywanych mięs w polskiej kuchni. To właśnie z niego można zrobić tradycyjne kotlety schabowe, schab ze śliwką czy też roladki. Dań ze schabu jest mnóstwo a każde nadaje się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, w tym święta Bożego Narodzenia. Jeśli szukasz pomysłów na potrawy ze schabu – dobrze trafiłeś! Rolady, zrazy czy wędliny – to tylko część tego co można przygotować z wieprzowiny. Warto bowiem pamiętać, że jest to jedno z mięs na święta. Zaskocz swoich bliskich schabem pieczonym w mleku lub duszonym w winie lub piwie.

Sprawdź propozycje użytkowników na pyszne dania ze schabem w roli głównej!
Schab pieczony

Schab pieczony

Schab pieczony to bardzo soczyste i aromatyczne mięso, które można piec w całości, w plastrach lub w rękawie. Pieczony schab warto nadziewać różnymi składnikami: żurawiną, pieczarkami, serem, śliwkami, morelami, suszonymi pomidorami, szpinakiem albo innym mięsem (boczkiem, szynką lub mięsem mielonym). Zanim mięso zostanie wstawione do piekarnika, można przygotować marynatę z dodatkiem sosu sojowego, musztardy oraz papryki. Schab zapieka się z ziemniakami lub kolorowymi warzywami.

Schab duszony

Schab duszony

Idealny schab duszony przygotowuje się z niewielkich i rozbitych tłuczkiem kawałków schabu. Najlepiej smakuje duszony w sosie własnym lub w białym winie. Przed duszeniem kawałki schabu powinno się doprawić solą i pieprzem do smaku, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Można do niego dodać pieczarki, cebulę, marchewkę, por i seler. Schab duszony przygotowuje się przez około godzinę. Najlepiej smakuje podawany z kaszą, ryżem lub z ugotowanymi ziemniakami.

Schab z żurawiną

Schab z żurawiną

Schab z żurawiną to idealne danie, które sprawdza się nie tylko na świątecznym stole, ale również jako sycący obiad. Mięso nadziewane można przed pieczeniem namoczyć w musztardowej marynacie, dzięki czemu będzie bardziej soczyste i chrupiące. Żurawina nadaje potrawie słodkawy smak. Pieczony schab można podać z ziemniakami i surówką lub chlebem. Zamiast pieczenia, mięso warto udusić, a żurawinę dodać przy dekorowaniu dania.

Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami można podać na różne sposoby jako główne danie obiadowe. Popularny jest schab gotowany lub duszony w sosie pieczarkowym oraz zawijańce schabowe z pieczarkami i serem. Można usmażyć również kotlety schabowe z pieczarkami lub zapiec schab z dodatkiem farszu pieczarkowego w sosie pomidorowym. Dzięki warzywom mięso jest soczyste i miękkie oraz aromatycznie pachnie. Schab z pieczarkami można serwować także z ziemniakami.

Schab w mleku

Schab w mleku

Schab w mleku to nietypowe połączenie składników, które wybornie smakuje. Dzięki mlecznej marynacie mięso jest jędrniejsze i soczyste. Kotlety schabowe przed smażeniem, można obtoczyć w mlecznej panierce z dodatkiem cebuli. Przed pieczeniem schabu, warto przygotować marynatę, której podstawowymi składnikami są mleko, czosnek, sól oraz pieprz. Marynatę można również zastosować przed duszeniem mięsa. Schab w mleku pasuje do ugotowanych ziemniaków oraz surówki z białej kapusty.

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe to bez wątpienia symbol polskiej kuchni narodowej. Tradycyjnie przygotowuje się je na niedzielny obiad lub na specjalne okazje. Zazwyczaj kotlety robi się ze schabu z kością. W wersji bardziej nowoczesnej, schabowe można przygotować bez panierki lub z piekarnika. Prawdziwym hitem są kotlety schabowe nadziewane serem, pieczarkami lub innymi dodatkami, w tym suszonymi pomidorami. Takie wariacje ukazują zupełnie nowe – i równie pyszne! - oblicze tradycyjnego schaboszczaka.

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką to jedna z lepszych propozycji na uroczysty obiad lub święta. Przygotowuje się go bardzo prosto – wystarczy zamarynowany kawałek mięsa nadziać suszonymi śliwkami a następnie zapiec w piekarniku. Można go piec zarówno w brytfannie, jak i w rękawie. Takie mięso warto później podać z ziemniakami i surówką. Dobrze jest również zadbać o sos do schabu. Można go przygotować z samych śliwek lub soków, które wytworzą się w trakcie pieczenia. Później pozostaje już tylko zajadanie!

Schab w sosie

Schab w sosie

Schab z sosem może być przygotowany na różne sposoby. Jeśli pieczemy mięso, można taki sos przygotować oddzielnie. Jak? Wystarczy wziąć śliwki, żurawinę, piwo lub chrzan. Potem wystarczy polać nim mięso i gotowe. Drugim sposobem jest zrobienie schabu duszonego w sosie. Wówczas mięso nasiąka aromatami i jest znacznie miększe. Taki sos wytwarza się bowiem automatycznie w trakcie obróbki. Ważne, aby w trakcie duszenia zadbać o odpowiednią ilość płynu, który rozrzedzałby sos. Tak przygotowane danie najlepiej smakuje z kaszą ugotowaną na sypko.

Znaleźliśmy 2667 przepisów w kategorii Schab