Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Schab pieczony w rękawie do pieczywa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Od czasu do czasu przygotowuję domowe wędliny. Nie ma co ukrywać, że są najlepsze, pysznie smakują, pachną, są świeże i wiemy z czego zrobione. Taki schab polecam obowiązkowo przygotować. Wieczorem wystarczy zamarynować mięso i z samego rana upiec.

Schab pieczony w rękawie do pieczywa

Składniki:

Schab pieczony w rękawie do pieczywa

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli peklującej
  • 2 łyżki przyprawy gosposi
  • 1 woreczek do pieczenia lub rękaw

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w rękawie do pieczywa
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy.

2. Olej mieszamy z solą peklującą i przyprawą gosposi, następnie mieszanką dokładnie nacieramy mięso ze wszystkich stron.

3. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 12 godzin ( ja wstawiam na całą noc ).

4. Zamarynowane mięso wkładamy do woreczka do pieczenia lub rękawa, dokładnie zawiązujemy i wstawiamy w formie żaroodpornej do piekarnika.

5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 minut przez 60 minut, po tym czasie woreczek rozcinamy i pieczemy jeszcze 5 minut w celu zrumienienia mięsa.

6. Dobrze wystudzony schab kroimy w plasterki i podajemy. Smacznego.



Rady: Do zamarynowania mięsa użyłam gotowej przyprawy, w skład, której wchodzą: majeranek,kolendra,kminek,bazylia,tymianek,papryka słodka,pieprz czarny,cebula,kurkuma,lubczyk.