edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Schab pieczony z czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Aromatyczne mięso, pyszne zarówno na gorąco o obiadu, jak i na zimno, jako domowa wędlina do pieczywa.

Schab pieczony z czosnkiem niedźwiedzim Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Schab pieczony z czosnkiem niedźwiedzim

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z czosnkiem niedźwiedzim
Wszystkie przyprawy wymieszać z solą i olejem. Schab opłukać, osuszyć, dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron, zawinąć w folię kanapkową i odłożyć do lodówki na minimum kilka godzin.

Po tym czasie przełożyć je do rękawa, rękaw dokładnie zawiązać z obu stron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, wierzch przekłuć w kilku miejscach.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 80 minut. Rękaw przeciąż ostrożnie, aby nie poparzyć się parą, schab wyłożyć na deskę i pozwolić mu wystygnąć.
Schab pieczony z czosnkiem niedźwiedzim
Do miseczki wsypać czosnek niedźwiedzi i pozostałe przyprawy.
Schab pieczony z czosnkiem niedźwiedzim
Dodać sól i olej, i dokładnie wymieszać.
Schab pieczony z czosnkiem niedźwiedzim
Umyte i osuszone mięso natrzeć marynatą.
Schab pieczony z czosnkiem niedźwiedzim
Rękaw dokładnie zawiązać z obu stron, nakłuć w kilku miejscach.
Schab pieczony z czosnkiem niedźwiedzim
Po upieczeniu wyłożyć na deskę.