Sposób przygotowania:
Schab śliwkowo - jabłkowy1.
Umyć mięso pod bieżącą wodą, osuszyć i położyć w naczyniu ceramicznym.
2.
Oprószyć przyprawą do dań i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3.
Polać bardzo obficie melasą z granatem i wlać letnią wodę.
4.
Posypać suszonym majerankiem, a następnie przykryć folią silikonową i włożyć na całą noc do lodówki.
5.
Wyjąć naczynie z lodówki, znowu mięso oprószyć majerankiem, śliwki wypestkować i obłożyć mięso.
6.
Na górze położyć masło. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i poukładać na mięsie.
7.
Znowu polać melasą z granatem.
8.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę i 20 minut.
9.
Upieczone mięso wystudzić, a następnie dobrze schłodzić w lodówce.
10.
Smacznego !