Sposób przygotowania:
Schab śliwkowo - jabłkowy1.

Umyć mięso pod bieżącą wodą, osuszyć i położyć w naczyniu ceramicznym.
2.

Oprószyć przyprawą do dań i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3.

Polać bardzo obficie melasą z granatem i wlać letnią wodę.
4.

Posypać suszonym majerankiem, a następnie przykryć folią silikonową i włożyć na całą noc do lodówki.
5.

Wyjąć naczynie z lodówki, znowu mięso oprószyć majerankiem, śliwki wypestkować i obłożyć mięso.
6.

Na górze położyć masło. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i poukładać na mięsie.
7.

Znowu polać melasą z granatem.
8.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę i 20 minut.
9.

Upieczone mięso wystudzić, a następnie dobrze schłodzić w lodówce.
10.

Smacznego !