Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Schab śliwkowo - jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo soczyste mięsko, które może być doskonałym dodatkiem na ciepło do drugiego dania. Natomiast na zimno pokrojone w plasterki można jeść na kanapkach.

Schab śliwkowo - jabłkowy

Składniki:

Schab śliwkowo - jabłkowy

 

  • 1 kg 30 dag schabu bez kości ( w dwóch kawałkach )
  • 50 g masła
  • śliwki świeże wg uznania
  • 3 sztuki jabłek

Marynata:

  • przyprawa do dań wg uznania
  • pieprz czarny mielony wg uznania
  • 4 łyżki melasy z granatem
  • majeranek wg uznania
  • 1/2 filiżanki wody

Dodatkowo:

  • 2 łyżki melasy z granatem

Sposób przygotowania:

Schab śliwkowo - jabłkowy

1.

Schab śliwkowo - jabłkowy
Umycie mięsa pod bieżącą wodą, osuszenie

Umyć mięso pod bieżącą wodą, osuszyć i położyć w naczyniu ceramicznym.

2.

Schab śliwkowo - jabłkowy
Oprószenie mięsa przyprawą do dań i pieprzem

Oprószyć przyprawą do dań i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3.

Schab śliwkowo - jabłkowy
Polanie mięsa melasą z granatem i wlanie wody

Polać bardzo obficie melasą z granatem i wlać letnią wodę.

4.

Schab śliwkowo - jabłkowy
Posypanie mięsa majerankiem i schłodzenie go w lodówce

Posypać suszonym majerankiem, a następnie przykryć folią silikonową i włożyć na całą noc do lodówki.

5.

Schab śliwkowo - jabłkowy
Oprószenie mięsa majerankiem i świeżymi śliwkami

Wyjąć naczynie z lodówki, znowu mięso oprószyć majerankiem, śliwki wypestkować i obłożyć mięso.

6.

Schab śliwkowo - jabłkowy

Na górze położyć masło. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i poukładać na mięsie.

7.

Schab śliwkowo - jabłkowy

Znowu polać melasą z granatem.

8.

Schab śliwkowo - jabłkowy

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę i 20 minut.

9.

Schab śliwkowo - jabłkowy

Upieczone mięso wystudzić, a następnie dobrze schłodzić w lodówce.

10.

Schab śliwkowo - jabłkowy

Smacznego !