Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

SUPERPRZEPIS

Schab pieczony z węgierkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczysta pieczeń ze schabu nadziewana śliwkami moczonymi w winie. Podana z sosem z pieczonych śliwek.

Schab pieczony z węgierkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pieczony z węgierkami

 

  • schab b/k w całości - 1kg,
  • śliwki węgierki (twarde i dorodne) - ok 6 sztuk,
  • wino czerwone, u mnie wytrawne - ok szklanki,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka czerwona słodka,
  • jałowiec - kilka ziaren,
  • tymianek suszony - łyżeczka,
  • miód płynny - łyżka,
  • majeranek - łyżeczka,
  • oliwa - 4 łyżki,
  • kolendra mielona - 1/2 łyżeczki,
  • vegeta - łyżeczka,
  • czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do szynki pieczonej - łyżka;
  • cynamon - łyżeczka,
  • mąka pszenna - łyżka.

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z węgierkami
Mięso umyć, osuszyć i przy pomocy długiego ostrego noża, zrobić wzdłuż po środku kieszonkę, do której włożymy śliwki. Otwór ma być szerokości ok 2 cm. Przygotować marynatę: do szklanki lub miseczki wlać oliwę, do której dodać miód i wszystkie przyprawy poza solą. Dodać także 2 łyżki wina, wymieszać. Schab natrzeć przyprawami na zewnątrz i od środka. Owinąć folią i włożyć na dobę do lodówki. Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki, zalać pozostałym winem i obok schabu umieścić w lodówce. Następnego dnia schab natrzeć solą. Kieszeń w mięsie nadziać ćwiartkami śliwek. Schab pieczemy w rękawie do pieczenia lub owijamy folią. Po środku żaroodpornego naczynia umieszczamy schab, obok którego umieszczamy pozostałe owoce, które należy przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestkę, zalać winem, w którym moczyliśmy śliwki i każdą połówkę posypać cynamonem. Piec w 190 stopniach przez godzinę i 15 minut, od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem. Po upieczeniu, mięso wyjąć i pokroić na grubsze plastry, natomiast sos zlać do rondla i zagotować. Gotować przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż śliwki się rozgotują. Zagęścić mąk
Schab pieczony z węgierkami
Schab natrzeć przyprawami na zewnątrz i od środka. Owinąć folią i włożyć na dobę do lodówki
Schab pieczony z węgierkami
Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki, zalać pozostałym winem i obok schabu umieścić w lodówce. Następnego dnia schab natrzeć solą. Kieszeń w mięsie nadziać ćwiartkami śliwek.
Schab pieczony z węgierkami
Po środku żaroodpornego naczynia umieszczamy schab, obok którego umieszczamy pozostałe owoce, które należy przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestkę, zalać winem, w którym moczyliśmy śliwki i każdą połówkę posypać cynamonem.
Schab pieczony z węgierkami
Piec w 190 stopniach przez godzinę i 15 minut, od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem. Po upieczeniu, mięso wyjąć i pokroić na grubsze plastry, natomiast sos zlać do rondla i zagotować.