Sposób przygotowania:
Schab pieczony z węgierkami
Mięso umyć, osuszyć i przy pomocy długiego ostrego noża, zrobić wzdłuż po środku kieszonkę, do której włożymy śliwki. Otwór ma być szerokości ok 2 cm. Przygotować marynatę: do szklanki lub miseczki wlać oliwę, do której dodać miód i wszystkie przyprawy poza solą. Dodać także 2 łyżki wina, wymieszać. Schab natrzeć przyprawami na zewnątrz i od środka. Owinąć folią i włożyć na dobę do lodówki. Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki, zalać pozostałym winem i obok schabu umieścić w lodówce. Następnego dnia schab natrzeć solą. Kieszeń w mięsie nadziać ćwiartkami śliwek. Schab pieczemy w rękawie do pieczenia lub owijamy folią. Po środku żaroodpornego naczynia umieszczamy schab, obok którego umieszczamy pozostałe owoce, które należy przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestkę, zalać winem, w którym moczyliśmy śliwki i każdą połówkę posypać cynamonem. Piec w 190 stopniach przez godzinę i 15 minut, od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem. Po upieczeniu, mięso wyjąć i pokroić na grubsze plastry, natomiast sos zlać do rondla i zagotować. Gotować przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż śliwki się rozgotują. Zagęścić mąk