SUPERPRZEPIS

Wątróbka ze śliwką

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Wątróbka ze śliwką Więcej zdjęć (4)

Wątróbka drobiowa lub towarzystwo owoców. Najpopularniejszym dodatkiem do niej są jabłka. Moim ostatnim odkryciem są jednak śliwki, które idealnie komponują się z wątróbką. Do tego cebulka i otrzymujemy pyszne, sezonowe danie. Polecam.

Składniki:

Wątróbka ze śliwką

SKŁADNIKI

  • 2 duże cebule,
  • 600 gram wątróbki drobiowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Około 10 śliwek, węgierek,
  • Olej,
  • Natka pietruszki,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Rukola do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wątróbka ze śliwką

ETAP 1

Wątróbka ze śliwką
Do cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę

Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy na złoty kolor (na niewielkiej ilości oleju).

W trakcie smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.

ETAP 2

Wątróbka ze śliwką
Ze śliwek usuwamy pestki

Miedzy czasie umyte śliwki przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki.

ETAP 3

Wątróbka ze śliwką
śliwki łączymy z cebulą

Tak przygotowane dodajemy pod koniec smażenie do cebuli. Razem podgrzewamy całość około 5 minut, uważając , by śliwki nie rozmiękły zbytnio.

Czas smażenia zależy od dojrzałości owoców którymi dysponujemy.

ETAP 4

Wątróbka ze śliwką
na oddzielnej patelni przysmażamy wątróbkę, doprawiając ją do smaku

Wątróbkę myjemy, dokładnie osuszamy i oczyszczamy z błonek. Następnie przysmażamy ją z każdej strony na rumiany kolor. W trakcie smażenia doprawiamy ją solą i pieprzem.

ETAP 5

Wątróbka ze śliwką
Przygotowane składniki łączymy ze sobą

Gotową wątróbkę łączymy z cebulą i śliwkami. Całość chwilkę razem podgrzewamy. Dodajemy natkę pietruszki, ocet balsamiczny i ostatecznie doprawiamy do smaku.

Gotowe