Sposób przygotowania:
Wątróbka ze śliwkąETAP 1
Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy na złoty kolor (na niewielkiej ilości oleju).
W trakcie smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
ETAP 2
Miedzy czasie umyte śliwki przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki.
ETAP 3
Tak przygotowane dodajemy pod koniec smażenie do cebuli. Razem podgrzewamy całość około 5 minut, uważając , by śliwki nie rozmiękły zbytnio.
Czas smażenia zależy od dojrzałości owoców którymi dysponujemy.
ETAP 4
Wątróbkę myjemy, dokładnie osuszamy i oczyszczamy z błonek. Następnie przysmażamy ją z każdej strony na rumiany kolor. W trakcie smażenia doprawiamy ją solą i pieprzem.
ETAP 5
Gotową wątróbkę łączymy z cebulą i śliwkami. Całość chwilkę razem podgrzewamy. Dodajemy natkę pietruszki, ocet balsamiczny i ostatecznie doprawiamy do smaku.
Gotowe