mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Schab ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schab z tego przepisu wychodzi niezwykle soczysty, aromatyczny. Wykonanie nie sprawia najmniejszych trudności, a efekt znakomity!

Schab ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab ze śliwką

 

  • 1-1,5 kg schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g śliwek suszonych kalifornijskich
  • 1 kostka bulionowa wołowa
  • olej lub oliwa z oliwek
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy

 

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką
Schab opłukać, osuszyć, nie ściągać błon. Ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór i upchać do niego śliwki. Schab polać odrobiną oleju (tak żeby przyprawy miały się do czego przykleić) i przyprawić solą, pieprzem, vegetą, majerankiem, papryką ostrą i słodką. Cebule i czosnek pokroić w plastry (krążki) i obłożyć nimi schab. Przykryty schab odstawić (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Na spód duszki lub brytfanny wlać olej (tak żeby pokrył całe dno) i podsmażyć na nim obrany z krążków cebulowych i czosnku schab z każdej strony.
Krążki cebuli pokroić na drobniejsze kawałki i dodać pod koniec smażenia do schabu do brytfanny żeby się lekko zrumieniła. Następnie dolać wody w takiej ilości, żeby schab był zanurzony mniej więcej do połowy, dodać kostkę bulionową, przekrojone na pół śliwki, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu - w zależności od wielkości schabu - 1 - 1,5 godziny. Po połowie czasu schab przełożyć na drugą stronę.
Pod koniec gotowania odkryć, żeby sos trochę odparował. Jeśli ktoś lubi, to sos może zagęścić pod koniec.
Schab ze śliwką
Etap 1
Schab ze śliwką
Etap 2
Schab ze śliwką
Etap 3
Schab ze śliwką
Etap 4