Sposób przygotowania:
Szampański schab ze śliwką i rodzynkami
Schab myjemy wycieramy i wycinamy w nim na wylot otwór, następnie nacieramy przyprawą do kurczaka (wiem, że schab to nie kurczak, ale postanowiła zaeksperymentować i okazało się, że zestaw przypraw pasuje idealnie) i wkładamy na 24 godziny do lodówki, żeby się zamarynował. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śliwki, rodzynki pokrojony w plasterki czosnek, wino i przyprawę do kurczaka (nada ona farszowi odrobinę ostrości). Całość dusimy do momentu aż rodzynki i śliwki "wchłoną" wino. Zostawiamy do przestygnięcia, następnie faszerujemy mięso. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szampanem, dodajemy czosnek kilka śliwek i rodzynek. na schabie układamy opiłki masła i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, pieczemy przez 15 minut, następnie skręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę często podlewając mięso szampańsko-maślanym sosem.