Sposób przygotowania:
Schab ze śliwką i żurawiną
Mięso myjemy. Za pomocą długiego cienkiego noża robimy wzdłuż mięsa otwór. Możemy posłużyć się nożem do filetowania. Jeśli mamy za krótki nóż, używamy drugiego, wbijając go od drugiej strony schaby, tak, aby spotkały się one pośrodku i tworzyły "tunel". W tak powstały otwór wkładamy suszone śliwki. Kiedy nafaszerujemy już schab śliwkami, mięso nakłuwany delikatnie nożem lub ostrym widelcem. Czosnek (1 ząbek) kroimy w drobniuteńką kostkę i nacieramy nim schab. Pół szklanki wody mieszamy z 3 łyżkami oleju, dorzucamy przyprawy: sól czosnkową, oregano i zioła prowansalskie oraz drobno posiekany ząbek czosnku. Warto dać dosyć sporo przypraw, tak, żeby powstały sos nie był zbyt rzadki. Częścią sosu nacieramy mięso, resztę zaś wlewamy do rękawa do pieczenia. Wkładamy do niego mięso i zawiązujemy boki. Wkładamy do piekarniki na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu mięso kroimy w plastry i podajemy z żurawiną. Warto dodać też pieczone ziemniaczki.