usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Schabowe trąbki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlet schabowy nie musi być nudny.

Schabowe trąbki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe trąbki

 

  • 2 kotlety schabowe
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 plastry szynki lub boczku
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 prawdziwek lub borowik
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona mielona, ziele angielskie mielone, liść laurowy - do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowe trąbki
Kotlety posypać solą i pieprzem, rozbić na cienko. Posmarować musztardą, nałożyć szynkę (lub boczek), położyć ćwiartki ogórka i piórka cebuli. Zwinąć w kształt trąbki (rulon z jednej strony mocno ściśnięty, z drugiej lekko otwarty). Zawiązać białą nitką - tak, by dodatki pozostały w środku. Obsmażyć na tłuszczu, pod koniec smażenia wsypać pokrojoną cebulę i grzybka. Chwilę podsmażyć. Zalać wodą, wrzucić liść laurowy, paprykę i ziele angielskie i gotować (ok 1,5 godz - do miękkości). Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z zimną wodą i śmietaną) i zagęścić sos.
Schabowe trąbki
Porządnie rozklepać i posmarować musztardą
Schabowe trąbki
Nakładamy dodatki, dla dorosłych można dodatkowo oprószyć pieprzem
Schabowe trąbki
Zwijamy w trąbkę i związujemy, by nadzienie nie wypadło
Schabowe trąbki
Gdy się zrumienią, wsypujemy cebulę pokrojoną w kostkę