ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety w marynacie majonezowej z pieprzem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, sycące, aromatyczne, kruche i delikatne kotlety schabowe w marynacie majonezowej z pieprzem.

Kotlety w marynacie majonezowej z pieprzem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety w marynacie majonezowej z pieprzem

 

  • kotlety schabowe bez kości 4 sztuki,
  • jajka 2 sztuki,
  • majonez 4 łyżki,
  • pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki,
  • kucharek 1 łyżeczka,
  • mąką pszenna 1/2 szklanki,
  • tarta bułka 3/4 szklanki,
  • smalec - ile potrzeba,
  • ziemniaki tłuczone - ile potrzeba,
  • kapusta duszona czerwona - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Kotlety w marynacie majonezowej z pieprzem
Kotlety schabowe bez kości o grubości 2 cm każdy rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły duże i każdy podzieliłam na połowę, wygodniej się smaży.

Majonez dobrze wymieszać z jajkami, pieprzem, kucharkiem, dodać kotlety, dobrze je w marynacie otoczyć i do lodówki na kilka godzin.

Do woreczka wsypać mąkę z bułką tartą, panierować kotlety w woreczku (nie sypie się na blacie) i smażyć na mocno gorącym smalcu na rumiano z każdej strony.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami i np. z kapustą czerwoną duszoną.
Kotlety w marynacie majonezowej z pieprzem
Kotlety w marynacie majonezowej są smaczne.
Kotlety w marynacie majonezowej z pieprzem
Można je smazyć na oleju ale na smalcu są lepsze smakowo.