patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Schabowe w mleku i cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znakomite schabowe w marynacie z mleka i cebuli smażone na smalcu. Kotlety zrobiłam w panierce z bułki tartej.

Schabowe w mleku i cebuli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schabowe w mleku i cebuli

 

Sposób przygotowania:

Schabowe w mleku i cebuli
Kotlety dokładnie rozbijam tak by były cienkie. Do dużej misy wkładam mięso następnie zalewam zimnym mlekiem. Dodaję sól oraz świeżo mielony pieprz. Dodaję sporą ilość. Cebulę kroimy w plastry i dodaję do mleka i mięsa. Całość władam do lodówki na min. 3 godz. Następnie na talerzu rozbijam jajka.

Na drugim talerzu wysypuję bułkę tartą. Na patelni rozgrzewam łyżkę smalcu. Kotlety lekko odsączam za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kotlet wkładam do jajka i następnie obtaczam w bułce.

Smażę na złoto.
Schabowe w mleku i cebuli
Mięso marynuję w mleku i cebuli min 3 godziny.
Schabowe w mleku i cebuli
Kotlet obtaczam w jajku dokładnie. Nie doprawiam.
Schabowe w mleku i cebuli
Następnie kotlety obtaczam w bułce tartej.

Tagi:

mięso