patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Schabowe w kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, delikatne schabowe w kefirze i cebuli to idealna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Polecam.

Schabowe w kefirze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schabowe w kefirze

 

Marynata

  • 3 cebule
  • 500 ml kefiru
  • 2 łyżki wegety
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Schabowe w kefirze
Schab kroję na plastry grubości ok 1 cm. Dokładnie rozbijam kotlety. Mięso przekładam do miski. Wlewam kefir.

Cebulę obieram i kroję w krążki. Dodaję do mięsa. Na koniec dodaję przyprawy. Całość mieszam dokładnie. Przykrywam folią spożywczą. Zostawiam w lodówce na minimum 24 godziny.

Po tym czasie przygotowuję kotlety. Do jednej miski wbijam jajka i dolewam mleko.

Dokładnie rozbijam za pomocą widelca.

Do drugiej wsypuję bułkę tartą. Patelnię rozgrzewam, dodaję olej.

Kotlety wyjmuję z marynaty. Solę i pieprze do smaku z obu stron. Następnie obtaczam w jajku i bułce.

Smażę na rumiano z obu stron.
Schabowe w kefirze
Mięso dokładnie rozbijam na cienkie kotlety.
Schabowe w kefirze
Dodaję kefir i cebulę. Marynuje pod przykryciem w lodówce.
Schabowe w kefirze
Kotlety smażę z obu stron na rumiano. Polecam.