Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Seler naciowy, winogrona i indyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatka bogata w białko, potas i flawonoidy

Seler naciowy, winogrona i indyk

Składniki:

Seler naciowy, winogrona i indyk

 

  • Na 4 porcje:
  • 1 duży pokrojony w cienkie krążki seler naciowy (400 g)
  • 400 g pokrojonych na połówki czerwonych winogron
  • 200 g pokrojonego w grubą kostkę pieczonego w rękawie foliowym indyka bez skóry
  • Kilka goździków
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka (15 g) oleju sezamowego
  • Szczypta suszonej bazylii
  • Listki świeżej bazylii
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Seler naciowy, winogrona i indyk

Do dużej miski, najlepiej szklanej, włóż pokrojony seler naciowy, skrop octem winnym, lekko posól, dodaj połówki czerwonych winogron i pokrojonego indyka. Dodaj goździki i delikatnie wymieszaj. Posyp sałatkę bazylią, skrop olejem i ponownie wymieszaj. Gotową sałatkę udekoruj listkami świeżej bazylii.


158 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.