Sposób przygotowania:
Semifreddo choco z wanilią i orzechami
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Jajka umyć i sparzyć. Z 2 jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na jasny krem z 3 łyżkami cukru z wanilią. Stopniowo dodawać czekoladę i mieszać ( mikserem na średnich obrotach). Dodać całe jajko i dobrze wmieszać je w masę żółtkowo-czekoladową. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Dodawać do masy żółtkowo-czekoladowej i delikatnie ją wmieszać. Śmietanę ubić z resztą cukru.
Stopniowo dodawać do masy jajeczno-czekoladowej i delikatnie mieszać. Ciasteczka pokruszyć i dodać do masy. Następnie dodać orzechy i całość ponownie po raz ostatni wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą ( musi zwisać po bokach). Wylać masę i odłożyć do lodówki do zamrożenia. Ja trzymałam około 8 godzin. Na pół godziny przed podaniem wstawić do lodówki aby deser lekko się rozmroził. Ja podałam z kwaskowatymi truskawkami dla złamania słodyczy semifreddo. Można przygotować jakiś sos ale osobiście uważam,że deser jest tak dobry,że doskonale broni się bez żadnych dodatków. Smacznego!
Stopniowo dodawać do masy jajeczno-czekoladowej i delikatnie mieszać. Ciasteczka pokruszyć i dodać do masy. Następnie dodać orzechy i całość ponownie po raz ostatni wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą ( musi zwisać po bokach). Wylać masę i odłożyć do lodówki do zamrożenia. Ja trzymałam około 8 godzin. Na pół godziny przed podaniem wstawić do lodówki aby deser lekko się rozmroził. Ja podałam z kwaskowatymi truskawkami dla złamania słodyczy semifreddo. Można przygotować jakiś sos ale osobiście uważam,że deser jest tak dobry,że doskonale broni się bez żadnych dodatków. Smacznego!
gosia56
monikaT83
gosia56
To jest wazne ze córeczce smakowało a ja moze załapię się innym razem;)
monikaT83
marietta
marietta