jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ser smażony z kminkiem i Rokpolem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ser smażony z serem pleśniowym zyskuje ostrą nutę

Ser smażony z kminkiem  i Rokpolem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ser smażony z kminkiem i Rokpolem

 

  • 500 g sera twarogowego wiejskiego
  • 15 dag sera pleśniowego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól do smaku

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ser smażony z kminkiem i Rokpolem
Ser kruszymy za pomocą widelca i odstawiamy na kilka dni. Codziennie mieszamy, by ser zgliwiał równomiernie. Gdy zrobi się żółty przekładamy go do rondelka na rozgrzaną łyżkę masła. Dodajemy kminek i mieszając powoli smażymy ser do chwili aż się rozpuści. Pod koniec dodajemy pokruszony ser pleśniowy typu rokpol.Gdy ser pleśniowy się rozpuści doprawiamy go solą, jeśli trzeba - odstawiamy go do ostudzenia (ja nie soliłam). Podajemy jako dodatek do pieczywa.
Ser smażony z kminkiem  i Rokpolem
Gdy zrobi się żółty przekładamy go do rondelka na rozgrzaną łyżkę masła i smażymy ser mieszając.
Ser smażony z kminkiem  i Rokpolem
Pod koniec dodajemy pokruszony ser pleśniowy typu rokpol.

Tagi:

sery ser