Siba Mtongana

Siba Mtongana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Baba ganoush z bakłażanem i tahini

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Baba ganoush to danie kuchni arabskiej w formie pasty lub dipu. Podstawowym składnikiem dania jest bakłażan oraz pasta tahini. Wypróbuj przepis, koniecznie!

Baba ganoush z bakłażanem i tahini

Składniki:

Baba ganoush z bakłażanem i tahini

 

 

  • 2 łyżki pasty tahini

 

 

 

  • Pół łyżeczki kuminu

 

 

 

  • Sól i pieprz Cayenne

Sposób przygotowania:

Baba ganoush z bakłażanem i tahini
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Bakłażany nabij na metalowe patyczki do szaszłyków i grilluj po 5 minut z każdej strony. Wyciągnij z piekarnika i ponakłuwaj widelcem. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 35 minut. Wyciągnij i wystudź. Bakłażany obierz ze skórki i wybierz środek. W blenderze umieść pozostałe składniki i bakłażana. Zmiksuj na gładką pastę. Przełóż do miseczki i posyp solą i pieprzem.

Przepis z Polsat Food Network