Sposób przygotowania:
Domowy biały ser
Mleko wlać do emaliowanego garnka (dlaczego emaliowany, to nie wiem (wydaje mi się że kwas z mleka może wchodzić w jakąś reakcję chemiczną z np. aluminium), kiedyś używało się kamionkowych) i zostawić na 1-2 dni w ciepłym miejscu, aż się zsiądzie. można do mleka dodać parę kropel cytryny przyspieszy to proces zsiadania się mleka. zanim nasz gar postawimy na ogniu musimy zebrać powstałą na samym wierzchu śmietanę (zółta warstwa), będzie jej około litra (taka śmietana może leżeć w lodówce nawet miesiąc i się nie zepsuje) następnie trzeba pilnować temperatury mleka, mleko musi mieć temperaturę około 35-45 stopni (żeby ser nie był ani miękki ani twardy bo wtedy będzie się rozlatywał lub będzie krupowaty). gar z mlekiem odstawiamy do momentu aż przestygnie, kolejnym etapem będzie wyłożenie wiadra jakimś płótnem, przelewamy zawartość gara następnie płótno wiążemy za rogi i odstawiamy tak żeby płyn mógł spokojnie ściekać, na jakieś 24 godzinki, tym oto sposobem pozbędziemy się nadmiaru wody. po tym czasie masę serową jeszcze bardziej zaciskamy i przyciskamy dużym ciężarem też na około dobę, ma to za zadanie odcisnąć jeszcze pozostały płyn.
Senqa