Sposób przygotowania:
Ser zgliwiały (syr zgliwioły)
Ser biały postawić w zamokniętym opakowaniu plastikowym lub w puszce do ciepłego miejsca na kilka dni dopóki dopóty znacznie się od niego wydzielać charakterystyczny zapach (sera pleśniowego) chodzi o to aby na powierzchni zadomowila się warstwa pleśni a cały ser pod spodem z lekka się rozpłynął:) Następnie ser wyjąć i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie kilka minut aż powstanie jednolita masa, po czym wbić jajko, roztrzepać, doprawić koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Podawać z chlebem, doskonale smakuje ze świerzym pieczywem ciepłym:)(Proszę sie nie zrażać, danie to ma długą tradycję, nikt sie jeszce nie otruł ;) Jednakże nie znalazłem nigdzie przepisu na to, jeno w mojej rodzinie jest to praktykowane, jeśli ktoś je zna to wdzieczny bym byl aby sie ze mna podzielil swymi odczuciami;) )
dobry
lena
Gość
Creator
Dla niewtajemniczonych przestroga...
Podczas smażenia serka wydziela się silna woń brudnych skarpetek, tak że czasami unosi się ona w domu jeszcze ze 2 dni:D (Warto przygotowywać przyotwartych oknach)
mediana
Gość
Gość
Gość
darek112
Gość
jest to b dawny przepis z za Buga