Creator

Creator

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Ser zgliwiały (syr zgliwioły)

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Polskie danie w mojej rodzinie od wieków znane. Danie prawdopodobnie góralskie. Jeśli ktoś zna inną wersję tego dania to prosze o kontakt

Ser zgliwiały (syr zgliwioły)

Składniki:

Ser zgliwiały (syr zgliwioły)

 

Sposób przygotowania:

Ser zgliwiały (syr zgliwioły)
Ser biały postawić w zamokniętym opakowaniu plastikowym lub w puszce do ciepłego miejsca na kilka dni dopóki dopóty znacznie się od niego wydzielać charakterystyczny zapach (sera pleśniowego) chodzi o to aby na powierzchni zadomowila się warstwa pleśni a cały ser pod spodem z lekka się rozpłynął:) Następnie ser wyjąć i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie kilka minut aż powstanie jednolita masa, po czym wbić jajko, roztrzepać, doprawić koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Podawać z chlebem, doskonale smakuje ze świerzym pieczywem ciepłym:)(Proszę sie nie zrażać, danie to ma długą tradycję, nikt sie jeszce nie otruł ;) Jednakże nie znalazłem nigdzie przepisu na to, jeno w mojej rodzinie jest to praktykowane, jeśli ktoś je zna to wdzieczny bym byl aby sie ze mna podzielil swymi odczuciami;) )