Sposób przygotowania:
Ser żółty z kolorowym pieprzemTwaróg
Twaróg przekładamy do miski, solimy i rozdrabniamy dość dokładnie widelcem.
Mleko
Mleko wraz z rozdrobnionym twarogiem podgrzewamy w garnku. Gdy zacznie się rozwarstwiać i pojawi się żółta woda, wyłączamy i odcedzamy na sicie przez ściereczkę, lekko odciskamy.
Rozpuszczanie
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy ser. Cały czas mieszając, dokładnie rozpuszczamy. Następnie dodajemy żółtka, a gdy całkowicie się połączą, sodę. Masa zacznie rosnąć, mieszamy ją aż opadnie i stanie się bardziej jednolita i płynna, wyłączamy gaz.
Dodatki
Do sera na koniec dodajemy przyprawy i dodatki. U mnie świeżo mielony kolorowy pieprz.
Formowanie
Jeszcze ciepły ser przelewamy do woreczka foliowego włożonego do podłużnego naczynia i studzimy. Wkładamy na ok 12 godzin do lodówki i wyjmujemy z naczynia.