Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Domowy biały ser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po latach prób z domową produkcją białego sera nareszcie znalazłam metodę niezawodną, dzięki której zawsze wychodzi pyszny i miękki twaróg.

Domowy biały ser Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy biały ser

 

  • 2-3 litry pełnotłustego mleka (nie UHT)
  • ew. kilka łyżek kefiru do zakwaszenia

Sposób przygotowania:

Domowy biały ser
Mleko pełnotłuste w butelkach odstawiam w temperaturze pokojowej na 3-4 dni do ukwaszenia. Latem następuje to szybciej, a jeśli chcę proces przyspieszyć, to do słodkiego mleka dodaję po 2-3 łyżki kefiru na każdy litr słodkiego mleka.

Kiedy mleko ukiśnie i zgęstnieje przelewam je do dużej szklanej miski i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 65-70℃ na 1,5-2 godziny. Kiedy widzę, że na wierzchu wytworzył się wyraźny zwięzły skrzep, a na spodzie podzieliła się serwatka - nacinam wierzch ostrym nożem w kostkę i ostrożnie przekładam łyżką cedzakową na sito wyłożone czystą lnianą lub tetrową ściereczką. Wierzch nakrywam zwisającymi brzegami ściereczki, przykrywam niewielkim talerzykiem i lekko obciążam. Pozostawiam na kilka godzin na kuchennej ladzie, albo odstawiam do lodówki.

Odcedzony twaróg przekładam do zamykanego kuchennego pojemniczka, a serwatkę przelewam do słoika i przechowuję w lodówce. Zużywam do ciasta na naleśniki, koktajlu, domowego pieczywa albo do kwaśnych zup.
Domowy biały ser
Mleko pełnotłuste w butelkach odstawić na kilka dni.
Domowy biały ser
Kiedy mleko skwaśnieje i zgęstnieje przelać do miski.
Domowy biały ser
Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika 65-70℃
Domowy biały ser
Wytworzony skrzep twarogowy odcedzić od serwatki.