Sposób przygotowania:
Domowy biały ser
Mleko pełnotłuste w butelkach odstawiam w temperaturze pokojowej na 3-4 dni do ukwaszenia. Latem następuje to szybciej, a jeśli chcę proces przyspieszyć, to do słodkiego mleka dodaję po 2-3 łyżki kefiru na każdy litr słodkiego mleka.
Kiedy mleko ukiśnie i zgęstnieje przelewam je do dużej szklanej miski i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 65-70℃ na 1,5-2 godziny. Kiedy widzę, że na wierzchu wytworzył się wyraźny zwięzły skrzep, a na spodzie podzieliła się serwatka - nacinam wierzch ostrym nożem w kostkę i ostrożnie przekładam łyżką cedzakową na sito wyłożone czystą lnianą lub tetrową ściereczką. Wierzch nakrywam zwisającymi brzegami ściereczki, przykrywam niewielkim talerzykiem i lekko obciążam. Pozostawiam na kilka godzin na kuchennej ladzie, albo odstawiam do lodówki.
Odcedzony twaróg przekładam do zamykanego kuchennego pojemniczka, a serwatkę przelewam do słoika i przechowuję w lodówce. Zużywam do ciasta na naleśniki, koktajlu, domowego pieczywa albo do kwaśnych zup.
Kiedy mleko ukiśnie i zgęstnieje przelewam je do dużej szklanej miski i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 65-70℃ na 1,5-2 godziny. Kiedy widzę, że na wierzchu wytworzył się wyraźny zwięzły skrzep, a na spodzie podzieliła się serwatka - nacinam wierzch ostrym nożem w kostkę i ostrożnie przekładam łyżką cedzakową na sito wyłożone czystą lnianą lub tetrową ściereczką. Wierzch nakrywam zwisającymi brzegami ściereczki, przykrywam niewielkim talerzykiem i lekko obciążam. Pozostawiam na kilka godzin na kuchennej ladzie, albo odstawiam do lodówki.
Odcedzony twaróg przekładam do zamykanego kuchennego pojemniczka, a serwatkę przelewam do słoika i przechowuję w lodówce. Zużywam do ciasta na naleśniki, koktajlu, domowego pieczywa albo do kwaśnych zup.