smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Serek topiony domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Serek topiony robiony sposobem domowym. Bardzo łatwy w wykonaniu, ale dużo lepszy niż kupny i bez zbędnych ulepszaczy.

Serek topiony domowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Serek topiony domowy

 

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

Serek topiony domowy
1.Twaróg w miseczce rozgnieść widelcem i posypać sodą (nie mieszać). 2 Przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. 3 .Przełożyć ser do miski, którą należy postawić na garnku z gotującą się wodą.Pod wpływem pary rozpuszczamy ser aż będzie gładki bez grudek. Mieszać dość często. 4 Dodać sól, masło i dokładnie wymieszać Dodać koperek , wymieszać i wlać naczynia 5 Przechowywać w lodówce. 
Serek topiony domowy
Serek topiony bez dodatków
Serek topiony domowy
Tak wygląda serek przed przygotowaniem