Sposób przygotowania:
Serek z jogurtów
Jogurty przekładam do miski, dodaję sól i drobniutko pokrojony szczypiorek, można użyć liofilizowanego. Całość mieszam.
Niewielki garnek lub miskę, wykładam gazą ( zlozona na 4, musi być gęsta bo jogurty wypłyną ), przekładam przyprawione jogurty, okręcam, troszkę odciskam, ale minimalnie, ściskam klamrą i zawieszam - gdzie? Można nad zlewem, można przywiązać do drewnianej łyżki i umieścić nad wysokim garnkiem? Wybór dowolny, trzeba pamiętać aby podstawić coś, do czego będzie odciekać serwatka.
Taki „dyndający serek” zostawiam na noc, wtedy jak doskonały do smarowania, jak almette, jeśli „podynda” dłużej w chłodnym miejscu ( 24-48 godzin) można go sobie kroić.
Smacznego!
Niewielki garnek lub miskę, wykładam gazą ( zlozona na 4, musi być gęsta bo jogurty wypłyną ), przekładam przyprawione jogurty, okręcam, troszkę odciskam, ale minimalnie, ściskam klamrą i zawieszam - gdzie? Można nad zlewem, można przywiązać do drewnianej łyżki i umieścić nad wysokim garnkiem? Wybór dowolny, trzeba pamiętać aby podstawić coś, do czego będzie odciekać serwatka.
Taki „dyndający serek” zostawiam na noc, wtedy jak doskonały do smarowania, jak almette, jeśli „podynda” dłużej w chłodnym miejscu ( 24-48 godzin) można go sobie kroić.
Smacznego!
SylaUla
bajtek
zbysiowa
Koniecznie :)
zbysiowa
Oj, tak, jest pyszny :)
BozenaMatuszczyk
Pomysłowo jeszcze z jogurtów nie robiłam.;)
zbysiowa
Polecam Bożenko, jest superowy :)
demisec
zbysiowa
:)