Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe z jabłkamiETAP 1:
Przygotowanie placków należy rozpocząć od zrobienia zaczynu drożdżowego. Drożdże należy zasypać łyżeczką cukru i zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić aż zacznie pracować.
Następnie do dużej miski przesiać mąkę, wlać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, wbić jajka, wsypać resztę cukru i cukier waniliowy i zmiksować na jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Następnie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę.
Jabłka wrzucić do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Odstawić jeszcze na kilkanaście minut żeby podrosło. Na patelni rozgrzewać olej i smażyć placuszki na złotobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki układać na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem-pudrem.