Sposób przygotowania:
Serniczek na zimno z owocami z kompotu
Owoce z kompotu zmiksować w blenderze z 2 łyżkami cukru (wyjąć wcześniej goździki). Półtorej łyżki żelatyny rozpuścić dokładnie w w wodzie. Do miski przełożyć ser, dodać miód i wymieszać mikserem. Do miski z serem przełożyć połowę zmiksowanych owoców i ponownie wymieszać mikserem. Cały czas miksując wlewać żelatynę do całkowitego połączenia się składników. Gotowa masa serowa powinna być dosyć płynna. Masę przelać do wysokich szklanek mniej wiecej do połowy o wstawić do zamrażalnika na 5-10 minut, aby masa odrobinę stężała. W tyn czasie do rondelka przełożyć resztę zmiksowanych owoców, dodać resztę cukru, wymieszać i zagotować owoce. Zdjąć z ognia, wsypać proszek gal. pomarańczowej i łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać. Rondelek wstawić do zlewu z zimną wodą, aby mus szybko przestygł. Szklanki wyjąć z zamrażalnika i łyżką nakładać mus owocowy po 3-4 łyżki. Na mus także łyżką nakładać resztę masy serowej, odstawić do lodówki aby stężało. Gal.agrestową rozpuścić dokładnie w 330 ml wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy druga warstwa masy serowej stężeje, położyć na niej plaster pomarańcza i zalać galaretką. Ponownie odstawić do lodówki. Zapraszam i smacznego!
zbysiowa
2milutka
monikaT83
banderson
agnieszkalider
monikaT83