margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Sernik z serków homogenizowanych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik znika w mgnieniu oka.

Sernik z serków homogenizowanych

Składniki:

Sernik z serków homogenizowanych

 

  • na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • pół laski wanilii

 

Sposób przygotowania:

Sernik z serków homogenizowanych
Mąkę z proszkiem do pieczenia (ja przesiewam przez sitko) posiekać nożem razem z margaryną. Dodać 2 żółtka i 2 całe jajka (białka z żółtek zostawić do ubicia piany). Wsypać cukier i cukier waniliowy oraz dodać jogurt naturalny. Z połowy laski wanilii wydrążyć nożem miąższ i dodajemy do składników. Wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki żeby się schłodziło i lepiej rozwałkowywało.
Masa serowa: masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami (białka zostawiamy na pianę). Dodajemy serki i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek i łączymy delikatnie z całą masą. Ja dodaję po kilka łyżek i dopiero mieszam, masa robi się puszysta.
Z takiej ilości ciasta wychodzą mi dwie blachy 18 x 27 cm. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na połowę. Blachy smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Rozwałkujemy ciasto i wykładamy na blachę. Wlewamy masę serową. Czasem robię ciasto na większej blasze wtedy to ciasto co pozostanie po jej wyłożeniu ścieram na tartce o dużych oczkach na masę serową. Pieczemy w piekarniku 20 min. do dołu i do 30 min od dołu i od góry w 180 stopniach. Smacznego.