Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Serniczki w pasiakach.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Deserek można podać na różne sposoby, dlaczego nie skorzystać z ulubionych przez dzieci żelowych słodyczy?

Serniczki w pasiakach. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczki w pasiakach.

 

  • 200 g serka o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukry
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 białka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 rolki żelkowej taśmy
  • owoce sezonowe według upodobań

Sposób przygotowania:

Serniczki w pasiakach.
W mleku namaczamy żelatyną i czekamy aby napęczniała. Serek doprawiamy do smaku cukrem.Podgrzewamy żelatynę aby się rozpuściła i dodajemy do serka, odstawiamy do lodówki aby lekko zaczęło tężeć , my w tym czasie moczymy jajka w rządku i ubijamy z białek sztywną pianę. Dodajemy do lekko tężejącej masy i lekko mieszamy. Czekamy aż zacznie dobrze tężeć.Taśmę tniemy na kawałki, długość będzie zależeć od tego jak duże serniczki będziemy robić. Nacinamy oba końce tak, aby można było je razem spiąć tzn wsunąć jeden za drugi. Tężejącą masę nakładamy w żelowe krążki i odstawiamy do lodówki. Później tylko dekoracja z owoców i...smacznego.
Serniczki w pasiakach.
Sezonowe owoce, i żelowa taśma to podstawy.
Serniczki w pasiakach.
Oba końce taśmy nacinamy tak aby je można zaczepić jeden za drugi.
Serniczki w pasiakach.
Po złączeniu koców powstanie kółko które napełnimy masą.
Serniczki w pasiakach.
Dobrze zrobiony zaczep będzie solidnie trzymał deser.