Hipa73

Hipa73

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Sernik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik jest bardzo latwy i szybki w wykonaniu.Smacznego

Sernik

Składniki:

Sernik

 

  • 1 ciasto francuskie ( zawijane w rulon)
  • 1 kg sera bialego ,konsystencji gestej smietany
  • 4 jajka
  • 150-200 gr cukru
  • 1 budyn waniliowy
  • 1 lyzke od zupy maki
  • 1 paczke cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Sernik
Ciasto wylozyc do formy,bez papieru. Ubic trzy bialka i odstawic na bok. Wymieszac zoltka z pozostalym czwartym jajkiem i cukrem,dodac ser,budyn make i cukier waniiowy-znowu wymieszac.Nastepnie dodac ubite bialko i delikatnie wymieszac drewniana lyzka.Wlac na ciasto. Piec 60 min w 180°. Ciasto marzna przed wlaniem masy podpiec w piekarniku przez 10 min,z wylozonym na nim papierem pergaminowym wysypanym np suchym grochem.Po 10 min zdejmujemy papier z grochem,robimy male dziurki widelcem w ciescie i pieczemy jeszcze przez 5 min.Na takie ciasto wlewamy mase i pieczemy okolo 45 min.Ta technika pieczenia ulatwia pieczenie sie ciasta i kiedy wyciagamy sernik,ciasto pod spodem nie jest mokre.