Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Sernik a'la tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik a'la tiramisu w swoim smaku przypomina najsłynniejszy włoski deser. Jednak sposób w jaki został zrobiony jest iście sernikowy. W efekcie otrzymałam niezwykłe ciasto.

Sernik a'la tiramisu

Składniki:

Sernik a'la tiramisu

na sernik

  • 750 g sera trzykrotnie mielonego
  • 350 g biszkoptów podłużnych lady fingers
  • 250 g cukru pudru
  • 250 ml wody
  • 60 g kakao
  • 30 g kawy rozpuszczalnej
  • 30 g żelatyny
  • 30 ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:

Sernik a'la tiramisu
Sernik ucieram wraz z cukrem na puszystą masę. W 50 ml zimnej wody rozpuszczam żelatynę. Odstawiam, aby napęczniała. Po 10 minutach żelatynę lekko podgrzewam. Lekko ciepłą śmietanę ostrożnie dodaję do sera. Mieszam. 

W 200 ml wody rozpuszczam kawę rozpuszczalną. Dodaję likier amaretto. Na dnie tortownicy układam biszkopty namoczone w kawie. Posypuję kakaem. Na biszkoptach układam połowę sernika.

Chłodzę przez 15 minut w lodówce. Następnie układam na serze biszkopty namoczone w kawie.

Posypuję kakałem. Następnie układam pozostałą połowę sera. Posypuję kakałem.

Ciasto chłodzę w lodówce przez 3 godziny.