Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik z kajmakiem i bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Prosty serniczek bez spodu z masą kajmakową o smaku tiramisu i bezami. Doskonały do popołudniowej kawki.

Sernik z kajmakiem i bezami

Składniki:

Sernik z kajmakiem i bezami

 

  • 150 g masła
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki krupczatki
  • 1 cytryna
  • 200 g kajmaku o smaku tiramisu
  • bezy - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik z kajmakiem i bezami

Etap 1

Sernik z kajmakiem i bezami
Wszystkie składniki masy serowej przełożone do miski.

Masło roztopić i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego żółtka, budyń w proszku, cukier puder, roztopione masło, mąkę, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.

Etap 2

Sernik z kajmakiem i bezami
Piana ubita z białek dodana do masy serowej.

Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić, ale nie całkiem na sztywno, mają być jeszcze lekko płynne. Pianę z białek dodać do serowej masy, delikatnie wymieszać.

Etap 3

Sernik z kajmakiem i bezami
Gotowa masa serowa przełożona do tortownicy.

Masę przelać do foremki (użyłam tortownicy o śr. 27 cm, ale lepiej przelać do mniejszej, sernik będzie wyższy).

Etap 4

Sernik z kajmakiem i bezami
Upieczony i ostudzony w uchylonym wyłączonym piekarniku sernik.

Sernik piec w 180 stopniach przez ok. 70 minut (ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika). Upieczony sernik ostudzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Następnie sernik mocno schłodzić.

Etap 5

Sernik z kajmakiem i bezami

Na serniku rozsmarować masę kajmakową. Na wierzchu ułożyć bezy.


Tagi:

sernik ciasto