Sposób przygotowania:
Sernik z kajmakiem i bezamiEtap 1
Masło roztopić i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego żółtka, budyń w proszku, cukier puder, roztopione masło, mąkę, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
Etap 2
Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić, ale nie całkiem na sztywno, mają być jeszcze lekko płynne. Pianę z białek dodać do serowej masy, delikatnie wymieszać.
Etap 3
Masę przelać do foremki (użyłam tortownicy o śr. 27 cm, ale lepiej przelać do mniejszej, sernik będzie wyższy).
Etap 4
Sernik piec w 180 stopniach przez ok. 70 minut (ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika). Upieczony sernik ostudzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Następnie sernik mocno schłodzić.
Etap 5
Na serniku rozsmarować masę kajmakową. Na wierzchu ułożyć bezy.