SUPERPRZEPIS

Sernik kawowy na krakersach

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Sernik kawowy na krakersach Więcej zdjęć (7)

Pyszny sernik kawowy na krakersach, okazał się hitem w moim domu. Serniczek szybko zniknął z talerza, domownicy nie wierzyli że może być dobry na słonych krakersach, a jednak był wyśmienity.

Składniki:

Sernik kawowy na krakersach

masa kawowa

  • biały ser w kostkach - 1 kg
  • cukier - 3/4 szkl
  • śmietana kremówka - 2 szkl
  • kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki
  • woda gotowana do kawy - 3 łyżeczki
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • woda gotowana do żelatyny - 0,5 szkl

 

Na spód formy

  • krakersy solone- 2 opak ( 350 g)

Dodatkowo

  • galaretka truskawkowa - 1 opak

Sposób przygotowania:

Sernik kawowy na krakersach
Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu. Kawę rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić. Ser przecisnąć przez praskę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić na sztywno z cukrem. Następnie do ubitej śmietany dodawać po łyżce sera i ostudzoną kawę, zmiksować.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, dodać do masy serowej, zmiksować. Masę podzielić na 3 części.

Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm, wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę krakersów, na krakersy wyłożyć masę kawową i tak samo postąpić z dwoma warstwami. Na masie widelcem zrobić ładne fale, zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki. 
Sernik kawowy na krakersach
Śmietana kremówka ubita na sztywno z cukrem
Sernik kawowy na krakersach
Ser został dwa razy przeciśnięty przez praskę
Sernik kawowy na krakersach
Masa serowa zmiksowana ze śmietaną i rozpuszczoną kawą
Sernik kawowy na krakersach
Gotowa masa serowo kawowa do przełożenia krakersów
Sernik kawowy na krakersach
Na brytfankę wyłożono warstwy krakersów i masy kawowej
Sernik kawowy na krakersach
Na wierzch masy wylano galaretkę truskawkową