ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik pieczony na śliwkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny, aromatyczny, łatwy sernik pieczony na śliwkach kisielowych, po odwróceniu wystudzonego sernika śliwki są na górze.

Sernik pieczony na śliwkach  Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Sernik pieczony na śliwkach

 

  • jajka 5 sztuk "L",
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,,
  • twaróg bez smakowy 1 kg wiaderko,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 4 łyżki,
  • śliwki 1 kg,
  • kisiel wiśniowy 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Sernik pieczony na śliwkach
Umyte śliwki wypestkować, połówki śliwek wymieszać z kisielem, na dnie formy 30x25 cm z papierem do pieczenia rozłożyć śliwki.

Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na tzw. kogel mogel.

Do masy dodać twaróg z wiaderka, wsypać kaszę manną, budyń i mikserem połączyć składniki nie za długo.

Masę sernikową wylać na śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut.

Sernik po upieczeniu mocno wystudzić aby śliwki kisielowe stężały, najlepiej piec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu.

Formę nakryć dużym płaskim talerzem i odwrócić, zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje.
Sernik pieczony na śliwkach
Sliwki kisielowe muszą mocno być wystudzone.
Sernik pieczony na śliwkach
Wszystkie składniki temperatura pokojowa,
Sernik pieczony na śliwkach
Zamiast budyniu można dodać mąki ziemniaczanej tę samą gramaturę jak budyń.
Sernik pieczony na śliwkach
Zamiast kisielu można dodać mąkę ziemniaczaną.
Sernik pieczony na śliwkach
Sernik pieczony na śliwkach