Sposób przygotowania:
Sernik pieczony na śliwkach
Umyte śliwki wypestkować, połówki śliwek wymieszać z kisielem, na dnie formy 30x25 cm z papierem do pieczenia rozłożyć śliwki.
Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na tzw. kogel mogel.
Do masy dodać twaróg z wiaderka, wsypać kaszę manną, budyń i mikserem połączyć składniki nie za długo.
Masę sernikową wylać na śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut.
Sernik po upieczeniu mocno wystudzić aby śliwki kisielowe stężały, najlepiej piec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu.
Formę nakryć dużym płaskim talerzem i odwrócić, zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje.
Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na tzw. kogel mogel.
Do masy dodać twaróg z wiaderka, wsypać kaszę manną, budyń i mikserem połączyć składniki nie za długo.
Masę sernikową wylać na śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut.
Sernik po upieczeniu mocno wystudzić aby śliwki kisielowe stężały, najlepiej piec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu.
Formę nakryć dużym płaskim talerzem i odwrócić, zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje.