Sposób przygotowania:
Sernik meksykański ze śliwkami w żelu
Ciasto: Do małego rondelka przelać śmietankę, dodać margarynę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypać cukier, kakao i dać połamaną czekoladę. Postawić na mały ogień i doprowadzić do wrzenia, aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Cały czas mieszać aby masa się nie przypaliła. Odstawić na bok i ostudzić zupełnie. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przygotowanej masy razem z maką i szybko wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać. Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową. Ser biały trzykrotnie zmielić w maszynce. Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na puszysty krem. Dodać ekstrakt i po łyżce dodawać ser, miksować do połączenia składników. Następnie delikatnie wlać mleko skondensowane. Wymieszać. Po łyżce dawać mąkę i znów wymieszać. Na koniec dodać serek i delikatnie połączyć z resztą składników. Masę serową delikatnie wyłożyć na ciasto( warto tortownicę uszczelnić z zewnątrz folią aluminiową, bo masa serowa jest dosyć płynna). Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 60-70 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić na 10 minut, po tym czasie otworzyć drzwiczki i zostawić na godzinę. Po tym czasie wyjąć, ostudzić zupełnie i wstawić do lodówki. Po około 5-6 godzin wyłożyć śliwki w żelu. Śliwki: Śliwki rozmrozić. Do rondelka przełożyć owoce, dodać cukier, wymieszać. Postawić na ogień i na średnim ogniu gotować aż cukier się rozpuści. W miedzy czasie mąkę wymieszać z wodą. Dodać do owoców, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do garnka. Doprawić gałką muszkatołową.Dokładnie wymieszać i ponownie postawić, zagotować. Przestudzić i delikatnie wyłożyć na masę serową. Wstawić do lodówki na całą noc, smacznego!