Sposób przygotowania:
Odwracany sernik
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do osobnej miski wyłożyć ser, miękkie masło i żółtka, krótko zmiksować. Dodać mleko, sok z cytryny, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia i sól, zmiksować. Wyłożyć ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Wyłożyć do szczelnej tortownicy o średnicy 21 cm (nie smarować boków!), wyrównać. Wstawić do większej formy z bardzo gorącą wodą.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 60 minut. Wyjąć z wody, odwrócić wraz z formą na gęstą kratkę. Zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Ponownie odwrócić, odciąć boki, wyłożyć na paterę.
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać boki sernika, posypać dowolną posypką.
Do osobnej miski wyłożyć ser, miękkie masło i żółtka, krótko zmiksować. Dodać mleko, sok z cytryny, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia i sól, zmiksować. Wyłożyć ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Wyłożyć do szczelnej tortownicy o średnicy 21 cm (nie smarować boków!), wyrównać. Wstawić do większej formy z bardzo gorącą wodą.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 60 minut. Wyjąć z wody, odwrócić wraz z formą na gęstą kratkę. Zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Ponownie odwrócić, odciąć boki, wyłożyć na paterę.
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać boki sernika, posypać dowolną posypką.
Kniejson